Mijn Bericht punt NL
RSS Feed home | archief | links | bericht plaatsen Sinds vrijdag 2 maart 2007, jaargang 18 week 42

DOORSPEK 100 -twieë-

dinsdag 15 oktober 2024, 11:24:16

Tweede gedichtenbundel in Venloos dialect.

Op 1 november 2024 ligt de tweede gedichtenbundel “DOORSPEK 100 -twieë-” in de webwinkel.
Ook “Doorspek 100 -twieë-“ bestaat weer uit een honderdtal in het Venloos dialect geschreven werken. De naam Doorspek verwijst naar een reeks grappige verwoordingen en gedachten (spinsels) die als het ware de gedichten larderen (doorspekken).

De dialectbundel is vanaf 1 november 2024 te bestellen via de online webwinkel:
http://boekenbestellen.nl/boek/doorspek100twiee en vanaf 1 december ook via de boekhandel.

Gedichten en spinsels (gedachten)
De spinsels ofwel gedachten zijn vaak grappig, uitdagend of diepgaand met, zoals ook bij de gedichten, een vrij gebruik van presentatievormen met of zonder tekening maar altijd voorzien van tekst.
De werken handelen over wat er in de wereld gebeurt, wat de schrijver denkt of zich juist afvraagt. Thema’s als o.a. natuur, wereld en levenservaring leveren gevarieerde thema’s op waarin soms enige autobiografische elementen zitten.
Gedichten worden niet per se in rijmvorm geschreven. Nee, gedichten worden ook zonder rijm geschreven waarin een grote mate van dichterlijke vrijheid geoorloofd is. Hiervan wordt in de bundel veelvuldig gebruikgemaakt. Dat geldt ook voor de vorm waarin de gedichten geschreven zijn.
Deel “-twieë-“ is het tweede deel van een reeks waarvan auteur niet kan inschatten waar die zal eindigen.

Waarom dialect
De auteur kwam er na een workshop, schrijven van gedichten, achter dat hem het schrijven in dialect het gemakkelijkst afging. Door zijn Venlose achtergrond is het dialect altijd voertaal gebleven. Allengs viel het hem op dat het dialect in de praktijk nogal “vernederlandst”. Met andere woorden: veel gebruikte dialectwoorden zijn een “verdialecting” van Nederlandse woorden.
Door zoveel mogelijk in ‘correct’ Venloos te schrijven wil hij de lezer (spreker, schrijver) bewuster maken van een juister gebruik van dialect, zonder daarin te puriteins te zijn. Verder speelt hij in op het steeds meer in dialect met elkaar ‘appen’. Dialect is merkbaar in opkomst mede door dialectmuziek in de regio, maar ook via de media. Naar zijn mening zijn dat stimulatoren voor het gebruik van dialect. Dialect is onderdeel van de streekcultuur en die mag niet verdwijnen. De vele Limburgse dialecten zijn op onderdelen verschillend maar door de gehele provincie en langs haar landsgrenzen kan men zich met het eigen dialect goed verstaanbaar maken.
Zo wil de auteur een bijdrage leveren aan het behoud van het Limburgs dialect en het Venloos in het bijzonder.
Aangezien zijn naam ondergeschikt is aan het doel schrijft hij onder de alias Loot18, waarbij hij evt. royalty’s jaarlijks aan een goed doel doneert.

De dialectbundel is vanaf 1 november 2024 te bestellen via de online webwinkel:
http://boekenbestellen.nl/boek/doorspek100twiee en vanaf 1 december ook via de boekhandel.
ISBN/EAN: 978-94-6511-137-7

Ontspanning | http://geen