Mijn Bericht punt NL
RSS Feed home | archief | links | bericht plaatsen Sinds vrijdag 2 maart 2007, jaargang 14 week 32

Opkomst van wijnen uit Argentinië zet door

woensdag 11 maart 2009, 13:28:39

VOLBLOEDEN van de Pampa

Bron: www.detelegraaf.nl

AMSTERDAM - Van alle Nieuwe Wereldwijnen zijn die uit Zuid-Amerika en in het bijzonder Argentinië het allerpopulairst. En terecht! Rode en witte wijnen uit Argentinië mogen zich verheugen in een toenemende belangstelling. De belangrijkste reden: je krijgt veel waar! voor je geld.

Argentinië

In Argentinië strekken de wijngaarden zich uit over een enorme afstand: bijna 2000 kilometer!
Van het subtropische weelderig groene Salta in het noorden tot het koele onherbergzame Patagonië in het zuiden. Hoewel de invloed van de zee beduidend minder is, geldt ook hier dat de flanken van de Andes zorgen voor verkoeling. Op sommige plekken zijn de druiven aangeplant op een hoogte boven de twee kilometer. Dankzij natuurlijke irrigatie met smeltwater uit de bergen en de koele nachten worden in dit gortdroge gebied fantastische frissappige wijnen gemaakt. Grootste vijand is de lichtintensiteit. De bladeren moeten de druiven beschermen tegen een overdaad aan zon en in het uiterste geval worden zelfs rieten schermen geplaatst boven de wijnstokken.
Torrontés is de nationale witte druif en malbec ’s lands rode. Maar andere druiven uit de Oude Wereld blijken in Argentinië ook prima aan te slaan. Pinot noir van de koelere hoger gelegen percelen, levert een prachtige sappige rode wijn op met mooi rond fruit, zoals kersen, aardbeien en soms wat braam. Syrah, of shiraz, heeft enorme potentie. Deze ‘warm weer’-druif heeft zijn sporen reeds verdiend in Chili. Maar onder begeleiding van een goede wijnmaker levert shiraz aan de oostzijde van de Andes minstens zo goede wijnen op. Tempranillo is ook al weer zo’n typische druif die van veel zon houdt. Afkomstig uit Spanje, geeft tempranillo uit de streek rond Mendoza prachtige volvurige wijnen met een geheel eigen karakter.
ARGENTIJNSE TOPWIJN PROEVEN?

Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie over onze kwaliteitswijnen:

DON GUS VINOS Nederland
Ronald Kruizenga
info@dongusvinos.com

Horeca | http://www.dongusvinos.com

 
 
   
vakspecialistaanhuis