Mijn Bericht punt NL
RSS Feed home | archief | links | bericht plaatsen Sinds vrijdag 2 maart 2007, jaargang 15 week 15

Kinderboekfiguren Pee en Wubbel ontmoedigen pestgedrag

dinsdag 12 maart 2019, 17:11:40

Ezeltje Pee en Wubbel de pony laten kinderen zien hoe vervelend pesten is. Dit doen ze in het Nederlands geschreven boekje Pee en Wubbel maken van een gewone dag, een bijzondere dag. Het boekje is ook in het Maastrichts geschreven Pee en Wubbel make vaan ‘ne gewoene daag, ‘ne bezundere daag. Het is het eerste authentiek Maastrichtse kinderboek over dit onderwerp. Zo lezen kinderen Maastrichts en stimuleer ik ook het Maastrichts dialect bij hen. Het Maastrichts wordt niet meer zo gebruikt, zoals ik het vroeger leerde.

Een kinderboek met een boodschap
Ik ben de auteur van het boekje, Harrie Boom (65) geboren en getogen in Maastricht. Over het onderwerp van het boekje ben ik duidelijk: Het gaat over pesten. Het thema grijpt mij aan. Pesten is verschrikkelijk. Jouw leven is van jou en dat moet niet beheerst worden door iemand anders. Het is belangrijk om je veilig te voelen op school, op straat, op het werk of op de club waar je je hobby uitoefent. Pesten is ook niet aan leeftijd gebonden. Jong en oud worden gepest of zijn diegenen die pesten. Aan pesten kun je trauma’s overhouden op zowel psychisch als fysiek vlak. Met het boekje wil ik hieraan aandacht aan besteden en het bespreekbaar maken. Uit ervaring als opa weet ik dat kinderen graag luisteren als je het voorleest. Al lees je een boek meerdere malen, het blijft spannend. Met het leuke verhaal uit dit kinderboek wil ik kinderen al op zeer jonge leeftijd bijbrengen dat pesten stom is, en helemaal niet leuk. Voor de ISBN-nummers, heb ik een leeftijdscategorie tot 7 jaar aangegeven, maar ik hoop dat ook kinderen boven de zeven, ouders, grootouders en leerkrachten dit lezen. Het boek is geschikt voor zowel jongens als meisjes en spreekt tot kinderen uit het hele land, van Maastricht tot ver daar buiten.

De helden van de boerderij
Ezeltje Pee en Wubbel de pony worden vaak gepest. En iedere keer door dezelfde pestkoppen. Op een dag hebben ze er genoeg van en gaan die pestkoppen eens een lesje leren. Zij gaan samen een plan bedenken. Zo weten die pestkoppen zelf eens hoe het is, om gepest te worden. Omdat pesten stom is en helemaal niet leuk.

Hartverwarmende reacties
De vele reacties die ik krijg op het boek zijn vaak van mensen met een nare pestervaring. Ze vertellen mij dat ze het super vinden dat ik met dit verhaal het onder de aandacht breng. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat pesten een enorme invloed in iemands leven kan hebben. Dit is precies mijn doel het pesten bespreekbaar te maken. Op deze manier wil ik ook het pesten proberen terug te dringen. Als ik via het boekje een klein percentage kan laten inzien dat pesten stom is en niet leuk. Dan heb ik al iets bereikt hiermee, want pesten gebeurd nog steeds te vaak.

Verdere info
Het boekje wil ik voor iedereen betaalbaar houden daarom is de verkoop in eigen beheer. De boekjes zijn verkrijgbaar in het Nederlands (ISBN 978-90-829806-0-8) en Maastrichts (ISBN 978-90-9031306-1 voor de prijs van € 12,50 per/ boek (excl. verzendkosten) Pee en Wubbel hebben ook een facebook pagina met de naam Pee en Wubbel , hier vind u ook verdere informatie. Afgelopen week zijn Pee en Wubbel ook het World Wide Web opgegaan, dus kijk eens naar www.wiewatwaarweg.com Ook voor info kunt u een mail sturen naar peeenwubbel@gmail.com

Harrie Boom

Media | http://www.wiewatwaarweg.com

 
 
   
vakspecialistaanhuis