Mijn Bericht punt NL
RSS Feed home | archief | links | bericht plaatsen Sinds vrijdag 2 maart 2007, jaargang 17 week 49

De invloed van Hans Lipperhey op de geschiedenis

maandag 17 september 2018, 16:04:38

Het is het jaar 1608, 25 september. Hans Lipperhey loopt met een stel blauwdrukken onder de arm richting de Staten van Zeeland. In deze blauwdrukken staat zijn nieuwste uitvinding, de kijker van het verre zien.

Tegenwoordig is de kijker van het verre zien beter bekend als de verrekijker, telescoop of microscoop. Maar in het jaar 1608 was het een ware uitdaging. De leden van de Staten van Zeeland waren enthousiast en lieten Lipperhey het daadwerkelijke product demonstreren in Den Haag.

In oktober datzelfde jaar was het dan zo ver. Hans Lipperhey zal de Staten Generaal van de Verenigde Nederlandse Staten en prins Maurits zijn uitvinding laten zien. Het was mogelijk om met deze verrekijker helemaal de kerktoren in Delft af te lezen.

Tevens was de leiding van het leger enorm enthousiast. Waarna hij ruim vijf kijkers van het verre zien bestelde. Ze zouden 100 gulden per stuk gaan kosten, maar het was een enorm voordeel tijdens veldslagen.

De reden dat niemand Lipperhey kent, komt voort uit het feit dat een brillenmaker uit Alkmaar, tezamen met de buurman van Lipperhey het idee hadden gestolen. Nog voordat het octrooi voor de verrekijker was verstrekt, boden zij de verrekijker aan voor een lager bedrag. Hierdoor was het niet meer aantrekkelijk om het octrooi goed te keuren aan Hans Lipperhey.

Dit is de reden dat Hans Lipperhey nooit officieel de boeken in is gegaan als de uitvinder van de verrekijker.

Wetenschap |

 
 
   
vakspecialistaanhuis