Mijn Bericht punt NL
RSS Feed home | archief | links | bericht plaatsen Sinds vrijdag 2 maart 2007, jaargang 14 week 33

Kom naar Zandvoort en geniet van " zon" (ziedende) zee en strand

dinsdag 06 maart 2007, 17:14:45

Zandvoort bruist in alle seizoenen

Omringd door vier zeer afwisselende natuurgebieden, de Zeereep (strand en zee), de Amsterdamse Waterleiding duinen en Nationaal Park ‘de Kennemerduinen’, ligt het voormalige vissersdorp Zandvoort. Tot aan het begin van de 20e eeuw leefde de bevolking voornamelijk van de visserij. Met duw en treknetten werd op garnalen, schol, bot en schar en schelpen gevist. In de volksmond werden de dorpsbewoners ook wel Scharrekoppen genoemd.
De drie vissen (scharren) in het gemeentewapen herinneren ons aan de vechtend voor hun bestaan, werkende bevolking. De manden vol verse vis werden lopend, dwars door de duinen naar Haarlem gebracht om de vis daar uit te venten.

In de mooie oude en gezellige dorpskern zijn vooral in de Noordbuurt nog een aantal kleine vissermanshuisjes te ontdekken. Zandvoort was ooit slechts via zandwegen te bereiken, waardoor het lange tijd een kleine besloten gemeenschap is gebleven.
Langzaam ontdekte de stadse mens de genoegens van strand en zee en veranderde het vissersdorp in een badplaats van allure.

Hoe u ook wenst uw vakantie door te brengen, het kan allemaal . Overal bent u van harte welkom. Juist aan de verscheidenheid aan accommodaties heeft onze moderne badplaats zijn charme te danken. De vele gezellige pleintjes met terrassen en het grote winkelaanbod vormen zelfs in de winter een trekpleister.

Zandvoort is tegenwoordig via de weg, diverse fietspaden (waaronder het voormalige Visserspad), de trein en bus goed te bereiken. Buiten de dorpskern en langs de kilometers lange boulevards kunt u parkeren. Komt u met het openbaar vervoer, de eindhaltes zijn midden in het dorp en op een steenworp afstand van het brede goudgele strand.

Zomer

In de zomer is het lekker om languit te zonnen met af en toe een frisse duik in de (weer) schone zee. Uw veiligheid wordt bewaakt door de vele strandwachters en de reddingsbrigade. Tevens is er op het strand een politie-/EHBO-post en kinderopvang waar verdwaalde kinderen worden getroost en kunnen wachten op hun ouders.

U kunt er natuurlijk ook actief bezig zijn; schep bijvoorbeeld eens ouderwets een enorm zandkasteel en laat u als een kind door de opkomende vloed verrassen, of doe mee aan het beachvolley, beachfootvolley of aan een van de vele andere activiteiten die de strandpaviljoens voor u organiseren. Ga eens helemaal uit uw dak tijdens live optredens van diverse muzikanten, onder het genot van een hapje en een drankje, een heerlijk zonnetje en af en toe een verkoelend briesje. Wist u dat de zon veel vaker schijnt aan de Noordzeekust dan in het binnenland?

In het dorpscentrum bruist het trouwens ook volop. Er is een enorme verscheidenheid aan cafe ‘s, dancings, restaurants en coffeeshops, maar gewoon gezellig op een terrasje zitten tot diep in de nacht is natuurlijk ook heel romantisch. Om het u nog meer naar de zin te maken is er bijna wekelijks nog een extraatje, zoals “Jazz behind the Beach”, Tropical Night, een Kortebaan Draverij, een Kunstmarkt en nog veel meer.
Voorjaar, Herfst en Winter

Is het weer wat minder, komt u in de lente, herfst of winter naar Zandvoort? Het blijft bruisen!

Er is zoveel te doen en te zien dat u telkens weer iets nieuws zult ontdekken. Wat dacht u van een fietstochtje of een ritje te paard of wellicht op skeelers, door de in alle jaargetijden weer verrassend anders ogende duinen?

In het voorjaar met het ontluikende groen, hier en daar een blauw stipje van een pril duinviooltje, de witbloeiende vlier en een verdwaalde seringenstruik die zijn bedwelmende geuren prijs geeft.

In de herfst zijn de duinen het meest kleurrijk, hele velden duindoornbessen gloeien oranje op afgewisseld door de donkerrode vlierbessen en het dieproze van de kardinaalsmuts en als toetje die heerlijke zoete bramen.

‘s Winters is het hier een sprookjeslandschap, al die met ijzel berijpte struiken en planten en als het dan ook nog wat gesneeuwd heeft, waant u zich op een andere planeet. De verstilde natuur gecombineerd met de stilte om u heen is indrukwekkend. Zodra de zon dan even doorkomt en schittert naar al dat moois, dan kunt u uw eerste kleurtje opdoen als u op de zuidhelling van een duinpan gaat zitten. U zult verbaast zijn hoe warm het dan al kan zijn!

Waait het? Stormt het? Hoort u de zee bruisen? Het strand is bijna verlaten nu, een enkele wandelaar als een zwarte stip ver weg. Loop eens een tijdje tegen die wind in en proef de zilte lucht op uw lippen en dan de terugtocht de wind in de rug, u wordt vanzelf terug geblazen.

Eenmaal binnen met de handen om een beker warme drank voelt u uw wangen gloeien en nooit sliep u beter, rozig van die thuis zo vaak gewraakte wind. Loop de dag na zo’n storm eens langs de vloedlijn en sta verbaasd wat de zee met zich mee voert. Ziet u zichzelf al strandjutten op zoek naar flessenpost? Meer weten over het strand, de zee en alles daaromheen? Breng een bezoekje aan het Strand, Zee en Jutters Mu-Zee-um.

Ontspanning | http://www.info-zandvoort.nl

 
 
   
vakspecialistaanhuis