Mijn Bericht punt NL
RSS Feed home | archief | links | bericht plaatsen Sinds vrijdag 2 maart 2007, jaargang 12 week 46

Kookstudio's. Groeimarkt of valkuil

zaterdag 28 juli 2007, 22:18:33

OISTERWIJK, 28-07-2007 -- Volgens Kookstudiogids.nl en de ECA (European
Cookeryschool Association) worden kookstudio's en kookscholen steeds
populairder. Of beter gezegd: steeds meer mensen willen goed, lekker, gezond
en verantwoord leren koken. De inmiddels duizenden kookstudio's, verspreid
over heel Europa, vullen deze behoefte in en is intussen een serieuze branche
geworden die men niet langer kan negeren.

Nederland telt momenteel ongeveer 420 Kookstudio's met iets meer dan 1
miljoen bezoekers en een jaarlijkse omzet van ongeveer 55 miljoen euro per
jaar (bron: Kookstudiogids.nl).
Ook de media werkt hard mee door aan koken veel aandacht te besteden.
De vele kookprogramma's en de toenemende groei van het aantal culinaire
tijdschriften bevestigen dit beeld. Opvallend gegeven hierin is dat
kookstudio's altijd een bescheiden rol in deze markt hebben gespeeld.
Kookstudio's zijn over het algemeen kleinschalige ondernemingen die het
voornamelijk moeten hebben van mond-op-mond reclame, een bescheiden
reclame-budget en een goed vindbare website. Daarnaast bepaalt de kwaliteit
van de kookstudio in belangrijke mate het succes.
Het succes van kookstudio's is tevens terug te voeren op de huidige welvaart
waarin gezondheidsaspecten een steeds belangrijkere rol gaan spelen.
Daarnaast spelen organisaties als Fairfood in op het bewust en verantwoord
omgaan met voedsel.
Biologisch, slavenvrij, vegetarisch, gezond zijn enkele trefwoorden waar de
consument zich in toenemende mate mee bezighoud.

Toch moet er gewaakt worden voor al te veel optimisme. In een land als
Nederland waar de groei van het aantal kookstudio's de laatste 10 jaar
explosief te noemen viel, is het momenteel duidelijk merkbaar dat de groei
aan het afnemen is. Voor veel kookstudio's en kookscholen wordt door het
toenemende aanbod van kookstudio's de spoeling steeds dunner. Ook de
oververhitte cateringbranche die vaak gecombineerd wordt met een kookstudio
of kookschool kan de eventuele financiële gaten niet altijd meer vullen.
Gevolg: voor veel kookstudio-ondernemers wordt het steeds moeilijker om te
overleven.
Het lijkt erop dat een restaurant met een kookstudio de beste combinatie is
voor succes. Daarbij blijkt dan wel dat de kookstudio meestal op de 2e plaats
komt en ondergeschikt is aan de restaurant-activiteiten.

Daarnaast moet de kanttekening worden gemaakt dat door veel koks het werken
in een kookstudio juist als alternatief wordt gekozen om niet in de horeca
terecht te komen.
Ook het ontbreken van een goede organisatie die de professionele kookstudio's
vertegenwoordigt doet de branche geen goed. Voor de consument is het
momenteel volstrekt onduidelijk wat nu wel of geen goede kookstudio is. Ook
de vele prijsverschillen binnen de branche zorgen voor veel onduidelijkheid.
Door het ontbreken van kwaliteitsnormen, criteria en gedragsregels voor een
kookstudio moet er gewaakt worden voor al te veel wildgroei binnen de
branche. Dit vertraagd de groei van de kookstudiobranche, leidt tot valse
concurrentie en is uiteindelijk slecht voor het imago, waardoor de branche
zou kunnen doodbloeden.
De huidige oprichting van Kookstudiogids.nl en de Europese organisatie voor
Kookstudio's ECA (European Cookeryschool Association) willen een impuls geven
aan de kookstudiowereld om de branche naar een hoger niveau te tillen op
Europees en landelijk niveau met dito doelstellingen.

Notitie: De ECA Gaat in oktober 2007 officieel van start in Nederland,
Duitsland en België.

Tekst:
Diederik Bogaard
Directeur Kookstudiogids.nl

Copyright: Kookstudiogids.nl

Kookstudiogids.nl is onderdeel van de NSKK (Nederlandse Stichting voor
Kookstudio's en Kookscholen) en de ECA (European Cookeryschool Association)

Noot voor redacties:

Noot voor redacties:

Kookstudiogids.nl

Hoogstraat 112

5061 EZ Oisterwijk

Netherlands

T. 0031-(0)13-5230133

E. info@kookstudiogids.nl

I. www.kookstudiogids.nl

Horeca | http://www.kookstudiogids.nl

 
 
   
vakspecialistaanhuis