Mijn Bericht punt NL
RSS Feed home | archief | links | bericht plaatsen Sinds vrijdag 2 maart 2007, jaargang 18 week 47

Boek ‘Spelen met Emoties’ helpt kinderen omgaan met emoties

zondag 01 januari 2023, 11:25:10

Recent is het boek ‘Spelen met Emoties’ verschenen van Angelique Schoenmaekers, opgegroeid in een generatie waarin niet geleerd werd over emoties te praten. Vanuit de gedachte nieuwe generaties hiermee te helpen is dit boek ontstaan. “Mij is geleerd mooi weer te spelen, altijd doen alsof er niks aan de hand is. Er waren toen nog geen pedagogen of logopedisten die ouders en kinderen helpen met emoties en gevoelens om te gaan. Toen ik zelf moeder werd heb ik hier samen met mijn dochters mee om leren gaan.”, aldus Angelique. Dit boek is niet alleen voor kinderen en hun ouders, maar ook voor leerkrachten en specialisten in al hun soorten en maten. ‘Spelen met Emoties’ is te koop via de boekhandel en online via: https://www.boekenbestellen.nl/boek/spelen-met-emoties

Emoties bij kinderen

Emoties zijn de gevoelens die een kind heeft in een bepaalde situatie. Kinderen zijn bijvoorbeeld regelmatig bang, boos, blij, gefrustreerd, verdrietig, jaloers of teleurgesteld. Er zijn 4 basisemoties: blij, bang, boos, bedroefd. Alle andere emoties zijn hiervan afgeleid. Kinderen moeten leren met hun emoties om te gaan. Dat is niet altijd gemakkelijk. Ze moeten leren emoties te herkennen, benoemen, accepteren, op een gezonde manier uiten en verwerken.
Een peuter heeft alle gevoelens die wij ook hebben, maar begrijpt die gevoelens nog niet. Peuters kunnen daar nog niet goed over praten en ze moeten nog leren hoe ze gevoelens op een goede manier kunnen uiten. Dat is voor een peuter nog heel lastig. Het Centrum voor Jeugd en Gezin geeft aan dat voorlezen deze groep kinderen helpt te leren om gevoelens van anderen te herkennen en erop te reageren.
In de basisschool leeftijd ontwikkelen kinderen zich verder. Hoe verder de emotionele ontwikkeling vordert, hoe meer een kind: minder moeite heeft met leerstof; minder kans loopt om te worden gepest; meer zelfvertrouwen krijgt; gemakkelijker omgaat met anderen.
Een kind dat zich goed emotioneel ontwikkelt, kent zichzelf goed, kan zich goed inleven in anderen en kan goed samenwerken. Andere kenmerken van een goede emotionele ontwikkeling zijn zelfbeheersing, goed kunnen luisteren, doorzettingsvermogen en het kunnen herkennen van ongeschreven regels.
“Er waren toen nog geen pedagogen of logopedisten die ouders en kinderen helpen met emoties en gevoelens om te gaan. Toen ik zelf moeder werd heb ik hier samen met mijn dochters mee om leren gaan. Ik wil de nieuwe generatie graag een handje op weg helpen. Want het is allemaal al moeilijk genoeg vandaag de dag als kind, maar zeker ook als volwassene.”

Boek ‘Spelen met Emoties’ geeft aanknopingspunten

In Spelen met emoties neemt schrijver Angelique Schoenmaekers kinderen aan de hand om naar hun gevoel te luisteren. Ze leert ze niet alleen luisteren, ze leert ze ook met elkaar en met opvoeders en verzorgers praten. Het boek laat je zien dat je, je uiteindelijk altijd fijner voelt als je zegt wat er in je omgaat, hoe eng dat ook kan lijken.
Door middel van tekenende voorbeelden als het bange ballonnetje, een (niet zo) boze draak en een bolletje wol dat niet los kan laten maakt ze bespreekbaar wat soms moeilijk is. In heldere taal weet ze kinderen aan het denken te zetten en opent ze het gesprek over onder andere verdriet, angst en jaloezie.

‘Spelen met Emoties’ is te koop via de boekhandel en online via: https://www.boekenbestellen.nl/boek/spelen-met-emoties

Media | https://spelenmetemoties.nl