Mijn Bericht punt NL
RSS Feed home | archief | links | bericht plaatsen Sinds vrijdag 2 maart 2007, jaargang 18 week 51

CO2-reductie met olivijn ook binnenshuis

donderdag 17 april 2008, 09:25:02

Zwolle - Studenten werktuigbouwkunde van Hogeschool Windesheim verrichten onderzoek naar het toepasbaar maken van CO2-reductie met behulp van het mineraal olivijn voor gebruik binnenshuis. Vooralsnog wordt olivijn vooral in de buitenlucht toegepast.

Het onderzoek van de studenten richt zich in eerste instantie op de snelheid waarmee het olivijn de CO2 aan zich bindt. De reactie met olivijn moet snel genoeg verlopen om het effectief te kunnen toepassen. Als voorbeeld noemen ze een klaslokaal, waar dertig studenten de CO2-concentratie van de lucht binnen een uur kunnen verhogen van 400 ppm (parts per million) tot boven de 10.000 ppm. Ter vergelijking: frisse buitenlucht heeft een ppm-waarde van ongeveer 300 ppm. De eerste resultaten tonen aan dat het proces van nature te langzaam verloopt om binnenshuis toe te kunnen passen. Er wordt nu gezocht naar aanpassingen om het proces te versnellen.

De huidige opstellingen voor CO2-reductie met olivijn zijn vooral gericht op toepassingen in de natuur en op grote schaal. Voorbeelden zijn het uitstrooien van olivijn op stranden en basaltblokken langs waterwegen. Toch is ook een teveel aan CO2 binnenshuis een groeiend probleem door de steeds beter geïsoleerde gebouwen. Het is daardoor noodzakelijk goed te ventileren, maar vaak wordt dat vergeten of als storende tocht ervaren.

Teveel CO2 wordt gezien als oorzaak voor de algehele opwarming van de aarde. Binnenshuis zijn de effecten van een teveel aan CO2 ook te merken. Dit uit zich in een warm, benauwd en duf gevoel. Hierdoor daalt de concentratie van werknemers in kantoren en dit gaat ten koste van de productiviteit.

Olivijn is een groenkleurig mineraal wat wereldwijd veel in de aardkorst voorkomt en hierdoor relatief goedkoop is. Het wordt oa. gebruikt in industriële processen om afvalzuren af te breken. Verder worden de gepolijste olivijnstenen gebruikt als sierraad. Olivijn gaat een reactie aan met CO2, in combinatie met een vochtige omgeving of in oplossing met water. Het olivijn corrodeert door het vocht en de CO2. Als het olivijn wordt vermalen ontstaat fijn zand. Hierdoor ontstaat een groot contactoppervlak met water en de CO2 waardoor de reactie sneller verloopt.

Het onderzoek bevindt zich nog in de beginfase, maar biedt zeker perspectieven. In de toekomst zal de aandacht voor milieu en gezondheid op werkplekken alleen maar toenemen.

Milieu | http://www.windesheim.nl